fbpx Skip to main content
Blog

Projektowanie restauracji – jak zaprojektować wnętrze przyjazne gościom?

By 3 czerwca 2024No Comments
bufet nad morzem, ciemne drewno

projekt wnętrz restauracji nad morzem

Otwarcie lokalu gastronomicznego zawsze poprzedzają wielomiesięczne prace związane z adaptacją przestrzeni do celów komercyjnych. Przygotowując się do aranżacji takiego wnętrza, musisz przede wszystkim uwzględnić potrzeby konsumentów, do których kierujesz swoją ofertę. Przeczytaj nasz poradnik i dowiedz się, jak zaprojektować restaurację przyjazną gościom!

Projektowanie wnętrza stylowej restauracji

Spożywanie smacznego posiłku w miłym gronie to przyjemność, której współcześni konsumenci chętnie się oddają, niekoniecznie w zaciszu własnego domu. Dzięki temu lokale gastronomiczne oferujące dobrą kuchnię nie mogą narzekać na brak gości. Przygotowując się do otwarcia takiego biznesu, musisz jednak zadbać nie tylko o najwyższą jakość serwowanego jedzenia, ale też o odpowiednie rozplanowanie przestrzeni. Aranżacja wnętrza restauracji powinna być funkcjonalna, uwzględniać komfort użytkowników, a także ich bezpieczeństwo. 

Adaptacja lokalu do celów komercyjnych to wieloetapowy projekt, którego istotnym, ostatnim elementem jest urządzanie wnętrza. Podstawowe kwestie, na jakie musisz zwrócić uwagę, planując projektowanie restauracji, to wystrój i wyposażenie. Masz do wyboru rozmaite style wnętrzarskie, zarówno nowoczesne i minimalistyczne, jak i pełne przepychu, nawiązujące do stylistyki retro. Przygotowaliśmy dla Ciebie przydatne porady, dzięki którym realizacja tego zadania będzie znacznie prostsza!

Aranżacja wnętrza restauracji – układ funkcjonalny

Nie musisz dysponować dużym metrażem, aby otworzyć lokal gastronomiczny, w którym goście poczują się komfortowo. Nawet przy ograniczonej powierzchni masz wiele możliwości adaptacyjnych. Rozpoczynając projektowanie wnętrza restauracji, należy przede wszystkim podzielić przestrzeń na kilka stref, które przeznaczysz na stoliki dla gości, kuchnię oraz dla obsługi kelnerskiej. Projekt musi uwzględniać przepisy prawne dotyczące odpowiedniej wentylacji oraz zapewnienia odwiedzającym dostępu do toalety.

Przemyślany układ pomieszczenia

Plan przestrzenny lokalu gastronomicznego powinien być opracowany w sposób zapewniający wygodę gościom oraz personelowi. Aby ograniczyć natężenie ruchu na sali w dni największego obłożenia, warto przy wejściu zostawić przestrzeń dla oczekujących na stolik, których na miejsce będzie prowadzić kelner lub hostessa. Jeśli natomiast w restauracji rezygnujesz z obsługi kelnerskiej, zapewnij klientom łatwy dostęp do baru, przy którym będą składać zamówienia. Dzięki temu poczują się swobodniej, co przełoży się na pozytywne wrażenia z odwiedzin.

Funkcjonalność lokalu gastronomicznego

Dobrze przemyślana aranżacja wnętrza restauracji uwzględnia wygodę gości oraz efektywność obsługi. Dla zachowania funkcjonalności lokalu gastronomicznego kluczowy jest właściwy układ stolików. Rozstaw je w taki sposób, aby zapewnić odwiedzającym choćby minimum prywatności i jednocześnie ułatwić kelnerom serwowanie posiłków. Jeśli masz do dyspozycji ograniczoną przestrzeń, możesz umieścić długie blaty wzdłuż okien i ścian i podzielić je na mniejsze strefy, oddzielone panelami lub roślinnością. 

Projektowanie restauracji – wystrój i wyposażenie

Najważniejszą kwestią dla gości lokalu gastronomicznego, zaraz obok smacznego jedzenia, jest odpowiednia atmosfera. Możesz ją stworzyć, wybierając styl wnętrzarski, który będzie dostosowany do profilu działalności i zaadaptowany w sposób przyjazny dla użytkowników przestrzeni. Przed ostateczną decyzją dotyczącą wystroju poznaj dokładnie grupę docelową odbiorców swoich usług. Inna aranżacja wnętrza sprawdzi się bowiem w eleganckiej restauracji z wykwintną kuchnią, inna natomiast w lokalu z ofertą skierowaną do młodszych mieszkańców wielkiego miasta. 

Kolorystyka i dekoracje

Rozpoczynając projektowanie wnętrza restauracji, musisz zastanowić się nad kolorystyką, jaka będzie w nim dominować. Poszczególne style wnętrzarskie zazwyczaj operują w określonych paletach barw, jednak możesz dokonywać zmiany, aby przestrzeń była przyjazna dla odwiedzających. Istotną kwestią są także dekoracje, które dodadzą przytulności lokalowi i podkreślą jego wyjątkową atmosferę. Postaw przede wszystkim na ozdoby ścienne w formie plakatów czy ręcznie malowanych obrazów wykonanych przez lokalnego artystę. 

Meble i oświetlenie

Istotną funkcję w wystroju lokalu pełni oświetlenie, które należy właściwie zaplanować, aby stworzyć odpowiednią atmosferę. Zadbaj przede wszystkim o żyrandole sufitowe, które oświetlą salę, a także dodatkowe lampy nad barem oraz stolikami. Dobierz meble komfortowe i ergonomiczne, które idealnie nadają się do wygodnego spożywania posiłków. Najlepszym rozwiązaniem są stoły i krzesła, przy czym te ostatnie powinny być tapicerowane i dobrze wyprofilowane. 

Restauracja przyjazna gościom – stwórz przemyślaną aranżację!

Postępując zgodnie z naszymi wskazówkami, masz szansę stworzyć lokal gastronomiczny, w którym goście będą chcieli przebywać. Wygodne, stylowe i funkcjonalne wnętrze zachęci ich do ponownej wizyty w restauracji. Jeśli uważasz, że zadanie to jest dla Ciebie zbyt wymagające, skorzystaj z pomocy architekta, który przygotuje projekt układu funkcjonalnego przestrzeni i zajmie się jej wystrojem.